Részecskeszűrő kiszerelés
Blog

Részecskeszűrő kiszerelés

A részecskeszűrő kiszerelés előtt, elengedhetetlen, hogy megismerjük a dolog technikai hátterét a javítás élettartamának meghosszabbításához. A részecskeszűrő tisztítás ismerete elengedhetetlen a teljesítményének javításához és az élettartam meghosszabbításához. Itt megtalálható minden hasznos információ erről a témáról.

Részecskeszűrő kiszerelés nélküli tisztítás

Először meg kell ismerni a jellemzőket a részecskeszűrő kiszerelés nélküli tisztítás megértéséhez. A részecskeszűrőt gyakran rövidítik FAP-ként, az autógyártók dízelmotorokra, de benzinmotorokra is telepítik. Ennek a technológiának a célja a szennyező részecskék kibocsátásának korlátozása, hogy minnél alacsonyabb legyen a környezetszennyezés.

A művelet egyszerű: a szűrő az égéstérben rögzíti a légköri részecskéket, majd az úgynevezett regenerációs fázis során eltávolítja azokat. A regenerálás a finom por égési folyamatából áll, amelyet a rendszer automatikusan aktivál és figyelmeztető lámpa megvilágításával közöl a vezetővel. Ha elsősorban a városban vezet, a regeneráció a gyakori megállások miatt későn kezdődhet. Emiatt célszerű egy városon kívüli szakaszon időnként legalább fél órán át haladni, hogy a részecskeszűrő megemelhesse a hőmérsékletet és megkezdhesse az égést.

Az összes dízel autós DPF-et, a DiDOC modellek kivételével, meg kell tisztítani, hogy megszabaduljon a törmeléktől. Mielőtt felfedezné a részecskeszűrő tisztításának módját, érdemes tisztázni a tisztítás gyakoriságát. Elvileg a következő szabályok érvényesek:

  • 50 000 km-enként vagy 6 havonta, ha városi környezetben vezetünk;
  • 80 000 km-enként vagy 9 havonta, ha városon kívüli környezetben vezetünk;
  • 150 000 km-enként vagy 12 havonta, ha nagy távolságokat vezet.

A rendszert csúcs állapotban tartani

A részecskeszűrő kiszerelés nélküli tisztításának ismerete fontos, hogy a rendszert csúcs állapotban tartsa. Az alapos tisztítás lépései:

  1. Sűrített levegővel szabadítsa fel a Ford részecskeszűrőt az összes törmeléktől legfeljebb 7 bar nyomáson. Ezt a műveletet szűrőtisztító gépen belül vagy megfelelő és tiszta környezetben kell végrehajtani.
  2. Melegítse fel a kemencében a részecskeszűrőt 615 Celsius-fokra, fokozatosan növelve a hőmérsékletet, és a piszkos részt lefelé helyezve. Az eljárás a korom megszárítására szolgál, és elősegíti a szűrő megőrzését.
  3. Tisztítsa meg a szűrő be- és kimenetét levegővel, győződjön meg arról, hogy a szűrő hőmérséklete 40°.
  4. Melegítse fel újra a szűrőt a sütőben, hogy kiégjen a korom.
  5. Tisztítsa meg ismét a szűrőt levegővel, mindig 40°-on.

Alternatív megoldásként lehetőség van a piacon található egyik adalékanyag, mely szintén a részecskeszűrő kiszerelés nélküli változata az FAP tisztítására szolgáló speciális termékek használatára, amelyek segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és a burkolatokat. A kezelés megkezdése előtt azonban tanácsos szakembertől tanácsot kérni. Megbízható szerelőnk képes lesz javaslatot tenni a részecskeszűrő tisztítására, mindig garantálva a tartósságot és a funkcionalitást.